DIRIGENT


Jeroen van der Hoff

Jeroen van der Hoff, geboren 1960 te Schiedam, studeerde Slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (1979 -1986). Hij behaalde daar zijn Onderwijsakte B in 1987.

‘Al tijdens mijn studie heb ik veel gespeeld bij verschillende ensembles en orkesten, vooral ten behoeve van de hedendaagse muziekuitvoering. Na deze tijd wilde ik mijn muziekkunsten in het theater de vrije hand geven. Ik speelde bij theatergroep de Appel in Den Haag en bij de Salon (een theater voor hedendaagse dans en muziek) in Amsterdam. In de nawee daarvan ontstond een vruchtbare samenwerking met Rein Edzard en Trins Snijders rond het epische gedicht ‘God en Godin’ van Leo Vromans. Ook heb ik muziek gemaakt bij Theater van het Woord/September Theater en bij de Mystery Drama Group in Engeland. Toneelteksten en handelingen op het toneel inspireerden mij daarbij tot het maken van muzikale frasen en geluiden uitmondend in composities. Veel later heb ik met acteur Henk van Ulsen een aantal voorstellingen gemaakt op basis van geïmproviseerde muziek bij ‘gevonden’ teksten. Ondertussen werkte ik ook mee aan schoolconcerten voor het LOKV (landelijk overleg kunstzinnige vorming) met een literair programma met gedichten/proza en muziek genaamd ‘Geen Dag als alle andere’.

Het dirigeren is pas zo’n 12 jaar geleden ontstaan. Mijn eerste aanstelling als dirigent was bij een een fanfare in een heel klein dorp. Later kwamen daar twee harmonieorkesten en een blaasensemble bij. Dirigeren is voor mij de mooiste manier van muziek maken omdat alles kan samenkomen op muzikaal en menselijk vlak. Zelf muziek maken op hoog niveau met gerenommeerde dirigenten en regisseurs/acteurs is natuurlijk ook fantastisch, maar het (zelf) dirigeren brengt mij dichter bij de mensen en dat vind ik nu het allerbelangrijkst. Anders dan theatermuziek staat deze muziek ook op zichzelf.

Verder geef ik privélessen slagwerk en drummen en heb ik muziekprojecten gedaan op de basisscholen op het eiland Schouwen-Duiveland waar ik woon. Ik heb in de regio ook een aantal koren gedirigeerd. Op dit moment dirigeer ik een Shantykoor, echte volksmuziek met het thema varen hoog in het vaandel. Heel leuk om te doen en weer heel anders dan het dirigeren van een harmonie, fanfare of bigband.

Op het gebied van de zogenaamde ‘lichte muziek’ ben ik altijd al gefascineerd geweest door het fenomeen ‘swing’.  Ik heb in Ghana drie maanden lang intensief de Ewe drumcultuur mogen beluisteren en leren spelen. Als slagwerker en dirigent vind ik hiervan veel terug bij de Jazzmuziek. Al die ervaringen neem ik ook weer mee in mijn werk als dirigent voor de Big Band Barendrecht’.


Powered by WordPress